Reilun kaupan karitsa hakee paikkaansa

15.04.2014

Mediatiedote 15.4.2014

Lammasyritysten lukumäärä ja karitsanlihantuotanto ovat olleet nousussa jo muutaman vuoden ajan. – Toimialan kannattavuuden parantuminen sekä eettisen ja ekologisen ruuan arvostus ovat tehneet lampaasta kiinnostavan kotieläimen. Kynnys lampolatoiminnan aloittamiseen on alhainen siksi, että lampaat ovat mukavia eläimiä ja tuotantoon sitoutuvan aloituspääoman tarve maltillinen. Lampaiden avulla voidaan säilyttää uhanalaisia luontotyyppejä ja kansallismaisemaa. Luontoarvojen turvaaminen voi olla yrittäjän motivaation takana, kertoo lammastalouden kehityspäällikkö Pia Parikka ProAgria Keskusten Liitosta.

Lampurit yrittäjinä ketteriä, innovatiivisia ja nopeita sopeutumaan

EU:hun liittymisen aikaan lammastalouden kannattavuus tippui pohjalukemiin. Vaikeudet ovat muovanneet lampureista maaseutuyrittämisen edelläkävijöitä, joiden mielipiteitä kuunnellaan tuotantosuunnasta riippumatta. – Lammastalous nousi EU:n liittymisen jälkeisenä vuosikymmenenä lähilihantuotannon kärjeksi. Esimerkiksi naudanlihassa panostetaan nyt samoihin asioihin kuin lammassektorilla 15 vuotta sitten, toteaa Parikka.

Vaikka lammassektorilta löytyykin lähiruoan menestystarinoita, kokee kasvava tuottajajoukko lähiruuan markkinoinnin olevan vaikeaa ja aikaa vievää. Merkittävä osa lampureista haluaisi myydä lihansa suoraan teurastamoille, jotta perustuotannon hoitamiseen ja eläinten hyvinvointiin panostamiseen jäisi reilusti aikaa, kertoo Parikka. Myös näille tuottajille on tärkeää, että tieto lihan alkuperästä ja viesti tuotantotavasta siirtyy lihan mukana kuluttajalle asti. Kehittymässä on uusi toimintatapa perinteisen teuraskaupan ja suoramyynnin välimaastoon.

Brändäys avuksi lampaanlihan markkinointiin

Karitsanlihan omavaraisuusaste on 41 %. Tuotanto on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Maatilojen tulevaisuuden näkymät 2020 -kyselyn mukaan lammastilojen määrä nousee myös jatkossa. – Myös tuotannon lisääntyminen luo painetta uusien myyntikanavien ja toimintapojen kehittämiselle. Meidän täytyy löytää suoramyynnin ja tukkukaupan ohella uusia tapoja markkinoida, jotta kuluttajan arvostamalla tavalla tuotettu liha säilyttäisi menekkinsä ja lisäarvonsa ketjussa, toteaa Parikka.

Kuluttajat arvostavat eettisesti tuotettua lähiruokaa

Tiedostaville kuluttajille on tärkeää, että vastuullisesti eläimiinsä suhtautuvat tuottajat saavat työstään palkkaa. Hankinta suoraan tilata koetaan keinona vaikuttaa esimerkiksi eläinten hyvinvointiin ja ympäristöön. – Vastuullisen tuotantotavan ja reilun kaupan hengessä rakennetun karitsabrändin avulla lähimyynnin ajatusta voitaisiin laajentaa, sillä suoramyynti ei aina ole mahdollista tilan epäedullisen sijainnin, työmäärän tai ammatillisen painopisteen takia, kuvailee Parikka tulevaisuuden näkymiä.

– Myös kuluttajat toivovat, että vastuullisen lihan hankinta olisi helpompaa. Lammasalan tavoitteena on luoda vastuullisesti tuotetusta reilun kaupan karitsasta helposti hankittava vaihtoehto muiden lihalajien ja suoramyynnin rinnalle, toteaa Parikka lopuksi.

Maa- ja kotitalousnaiset suosittelevat kotimaista karitsaa pääsiäispöytään

Pääsiäinen on perinteisesti ruokajuhla, kuten muutkin suomalaiset pyhät.

Kokeile tänä pääsiäisenä karitsan entrecotea

Sivele pihveiksi leikattu liha (entrecote) öljyllä ja paista tai grillaa ne kuumalla parilalla sopivan kypsiksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Lisukkeena maistuvat paahdetut lohkoperunat, raikas vihreä salaatti ja kastike.

Ihana juureskastike

 • 0,5 l pieniä porkkana ja palsternakkakuutioita
 • 1 sipuli
 • 1 tl sokeria
 • 0,5 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 25 g voita tai margariinia
 • 2 rkl vehnäjauhoja
 • 1 dl kermaa
 • ripaus valkopippuria

(sokeria sekä suolaa tarvittaessa ja maun mukaan, koristele ja mausta tuoreella rosmariinilla)

Keitä juureskuutioita ja silputtua sipulia suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä. Sulata pannulla tai paksupohjaisessa kattilassa rasva. Lisää vehnäjauhot koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa hetken, mutta älä ruskista.

Lisää joukkoon juureskuutiot liemineen ja sekoita kunnes vehnäjauhot ovat tasaisesti sekoittuneet. Lisää kerma ja anna kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti. Mausta kastike ja lisää tilkka vettä jos se tuntuu liian paksulta.

Lisätietoja   

Pia Parikka, lammastalouden kehityspäällikkö, ProAgria Keskusten Liitto, 020 747 2451, pia.parikka@proagria.fi

ProArgia Keskusten lammasasiasiantuntijat

Etelä-Karjala ja Kymenlaakso: Marja Jalo-Ryynänen, 040 572 8387 
Häme, Uusimaa, Pirkanmaa, Satakunta ja Varsinais-Suomi: Kaie Ahlskog, 0400 731 811
Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Österbotten: Sini Hakomäki, 043 825 0526 
Etelä-Savo, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo: Jarmo Piiparinen, 040 678 4212 ja Sari Heltelä, 040 593 7528 
Kainuu, Lappi ja Oulu: Heini Rautiola, 045 657 8708

Sähköpostiosoitteet etunimi.sukunimi@proagria.fi

Resepti         

Asta Asunmaa, ruoka-asiantuntija, Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset, 040 592 9226, asta.asunmaa@maajakotitalousnaiset.fi

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

 • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
  Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
 • Tilaa palvelu
  Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.