Italianraiheinä onnistui tehtävässään

25.11.2016
Italianraiheinä vähensi huomattavasti nitraattitypen määrää maassa kaikilla Mouhijärven havaintopaikoilla, joita on ollut kuluneella kasvukaudella kolmen viljelijän pelloilla. - Tämän tehtävän kerääjä näytti hoitaneen riippumatta maan typen yleistasosta, kokeilussa olevista lajikkeesta ja kylvömenetelmistä tai siemenmääristä. Tulos näyttää ilmeiseltä, vaikka näytteissä olikin isoja eroja ja kyse on vain yhden kesän olosuhteista, kertoo Sari Hiltunen ProAgria Etelä-Suomesta. Havaintokokeilta saadut maanäytetulokset on tulkittu yhteistyössä Luken vanhemman tutkijan Hannu Känkäsen kanssa.
 
Italianraiheinä kevätviljan aluskasvina vähensi siis typen huuhtoutumisen riskiä ja todennäköisesti myös huuhtoutumista huomattavasti. Siemenmäärä viitisen kiloa hehtaarille riitti mainiosti kuluneen kesän oloissa hyvään typen huuhtoutumisen estoon, eikä siemenmäärän lisääminen tuonut tässä mielessä mitään lisähyötyä.
 
Kylvötapa ei myöskään ratkaise, kunhan se tuottaa riittävän kasvuston. - Enemmän mietityttääkin kustannustehokas ja helppo tapa kylvää kerääjä ja varmistaa satokasvin sadontuotto kärsimättä raiheinän aiheuttamasta kilpailusta, pohtii Hiltunen.  
 

Mittaukset tehty ennen marraskuun alun lumisateita 

Mouhijärven havaintolohkoilta otettiin kerääjäkasvikaistoilta maanäytteitä liukoisen typen ja fosforin määritystä varten juuri ennen marraskuun alun lumisateita ja pakkasia. 
 
Juha Rauvan kauralohkolla oli hajakylvetty italian raiheinää ennen viljan kylvöä mönkijällä. Parin viikon päästä kauran kylvöstä tehtiin samalle lohkolle muutama kerääjän rivikylvökaista. 
 
Matti Purasen ja Timo Jaakkolan vehnälohkoilla kokeiltiin italianraiheinälajikkeita Barmultraa ja Turgoa. Samalla havainnoitiin kesän mittaan siemenmäärien (5 ja 10 kg/ha) vaikutusta kasvuun ja kilpailuun.  Jaakkolan lohkolla kerääjäkasvi kylvettiin vasta juhannuksen jälkeen myöhään kylvetyn vehnän oraaseen. Se tehtiin sähkötoimisella keskipakokylvökoneella. Purasella italian raiheinä kylvettiin vehnän kylvön yhteydessä heinänsiemenlaatikosta.
 
Kerääjäkasvien havaintokokeet Mouhijärvellä ovat osa Pirkanmaan maatalousympäristön haasteet YMPPI –hankkeen toimintaa.
 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.