Kasvintuotannon kannattavuustulokset 2014 - Ruis ja erikoiskasvit menestyivät, kevätviljat tappiolle

25.03.2015

Mediatiedote 25.3.2015
ProAgria Keskusten Liitto

Viljantuotannon taloudellinen tulos näyttää synkältä jo toista vuotta peräkkäin. Kevätviljat tekivät viime vuonna tappiota keskimäärin 80 - 220 euroa hehtaarilta. Tappiolliseen tulokseen olivat pääasiallisina syinä viime syksynä 20 - 50 euroa tonnilta laskeneet hinnat edellisen syksyn 2013 hintojen laskun jatkona, kustannusten silti pysyessä lähes samoina. Rukiin hinta säilytti kotimaisen myllyteollisuuden panostuksen myötä paremmin tasonsa, ja sen tulos oli positiivinen noin 100 euroa hehtaarilta ja viljoista paras. Tämä tulos tuo tarpeellista ja toivottua kannustusta kotimaisen rukiin viljelyn edistämiseen.

– Paras neljännes saavutti kaikilla kasveilla voitollisen tuloksen. Niillä sato oli noin 600 kiloa hehtaarilta keskimääräistä parempi ja kustannukset 90 euroa hehtaarilta pienemmät. Tulokset käyvät ilmi ProAgrian viljelyn kehittämisryhmien, ViljelyKasvu-ryhmien tuotantokustannuslaskelmien pohjalta lasketuista tuloksista vuodelta 2014, kertoo palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta.

Härkäpapu, ruis ja öljykasvit pärjäsivät parhaiten

Parhaimman kannattavuuden saavutti viime vuonna härkäpapu, jonka 3 000 kilon hehtaarisato johti 180 euron nettovoittoon hehtaarilta. Kevätrapsi pääsi 100 euron nettovoittoon ja kevätrypsikin 1 500 kilon hehtaarisadolla niukasti plussan puolelle 5 euron hehtaarikohtaisella nettovoitolla. Eniten tappiota, 200 euroa hehtaarilta, teki kaura 3 700 kilon hehtaarisadolla ja 128 euroa tonnilta myyntihinnalla. Myös kevätvehnän taloudellinen tulos oli monille pettymys, jos sen laatu romahti elokuun sateissa ja sato päätyi kaikista panostuksista huolimatta rehuksi. Rehuvehnän hinta oli syksyn aikana noin 40 euroa tonnilta heikompi kuin leipävehnän. Tämä pienensi esimerkiksi 30 hehtaarin vehnän viljelyalalla noin 5 000 euroa satotuottoja.

Nettovoitto on talouden tunnusluku, jossa satotuotoista ja tuista on vähennetty pois kaikki kustannukset mukaan lukien työ ja kiinteät kulut. Tilojen taloudellinen tulos muodostuu kokonaisuudesta, jossa paremmin kannattavat kasvit kannattelevat heikompaa tulosta tekevien kasvien tulosta. – Pelkkiin kevätviljoihin pohjautuva viljelystrategia sisältää tämän hetken markkinatilanteessa paljon riskejä. Viljelyn monipuolistamisella, jossa viljelykierrossa on kevätviljojen lisäksi syysmuotoisia kasveja sekä öljy- ja palkokasveja, tasataan sato- ja hintariskejä, muistuttaa Peltonen.

Satotasojen on noustava

– Jotta viljantuotanto näillä hinta- ja kustannussuhteilla saadaan kannattavaksi, pitää satojen olla noin 5 000 kiloa hehtaarilta. Se tarkoittaa 1 300 kilon parannusta valtakunnan keskisatoihin hehtaaria kohden. Viljantuotanto ei lyö leiville vain keskisatoja tuottamalla, vaan viljely vaatii nyt oikeasti satsaamista niin, että pelloilta saadaan kunnon satoja, toteaa Peltonen ja jatkaa, – Tämä ei tarkoita välttämättä lisäpanostuksia tuotantopanosten käytössä, vaan esimerkiksi viljelyn keskittämistä hyväkuntoisille pelloille ja ottamalla lajikkeiston parhaimmistoa viljelyyn. Kannattaa hyödyntää myös uuden tukijärjestelmän mahdollisuudet pellon käytön monipuolistamiseen, välivuoden tai vaihtoehtojen hakemiselle viljalle tai maan kunnostamiseen.

Öljy- ja palkokasvien kannattavuus näyttää näillä sato- ja hintatasoilla olevan selvästi viljoja parempi. Niiden menestyminen ei aina edellytä täydellistä onnistumista vaan jo keskimääräiselläkin sadon määrällä voidaan tehdä kohtalaisen hyvää taloudellista tulosta. Tämän lisäksi saadaan hyviä esikasvivaikutuksia ja maan rakenne kohenee, vastataan valkuaiskasvien alituotantotilanteeseen ja tasapainotetaan kotimaan viljamarkkinatilannetta.

Viljatilan talous hallintaan

Markkinahintojen ja tuotantopanosten hintojen vaihdellessa ja maataloustukiin sekä niiden maksuaikatauluihin tulleiden muutosten takia on tärkeää varmistaa, että viljatilan talous on hallinnassa ja rahat riittävät. – Viljatilan on hyvä arvioida kokonaistaloudellinen tilanne aloittamalla tarkastelu pellolla tehtävistä toimista päätyen aina maksuvalmiuden ja budjetoinnin suunnitteluun asti, sanoo kehityspäällikkö Ari Enroth ProAgria Keskusten Liitosta.

ProAgriassa valmistellussa viljatilojen talouden hallinnan tsekkilistassa tuodaan esille kohtia, joita läpikäymällä varmistetaan rahojen riittävyys muuttuvissa tilanteissa. Tärkeitä kohtia on tarkastella keinoja satotasojen nostoon, tuotantopanosten edullisiin hankintoihin, sadon menekin varmistamiseen ja hintariskien pienentämiseen. Tuotantokustannusten laskennan kautta päästään kiinni tekijöihin, joissa pääomaa on kiinni tehottomasti ja rahaa valuu hukkaan. Maksuvalmiuden säilyttäminen kaikissa tilanteissa takaa, että pystytään maksamaan laskut ajallaan ja toimimaan oikeaan aikaan niin, ettei synny tarpeettomia lisäkustannuksia. Erityisesti hankalassa taloudellisessa tilanteessa kannattaa arvioida tilan toimintaa, mihin keskittyä ja mitä jättää pois. Katse on hyvä suunnata tulevaisuuteen, pohtia tuotannon erikoistumismahdollisuuksia, ja hakeutua esimerkiksi vertaisryhmiin, joista saa ideoita tulevaan ja toiminnan kehittämiseksi.

Vuoden 2014 viljan ja öljykasvien tuotantokustannusta voi arvioida ProAgrian nettisivuilla olevan tuotantokustannuslaskurin avulla. Tarkempaa tilakohtaisia laskelmia tuotantokustannuksista saa ProAgrian asiantuntijan kautta esimerkiksi osana ViljelyKasvu ja ViljelyTuotto -palveluja.

Lisätietoja

Sari Peltonen, palveluryhmäpäällikkö, ProAgria Keskusten Liitto, 020 747 2477, sari.peltonen@proagria.fi

Ari Enroth, kehityspäällikkö, ProAgria Keskusten Liitto, 020 747 2446, ari.enroth@proagria.fi

Katso videotallenne ProAgria Keskusten Liiton Viljantuotannon kannattavuus -webinaarista, jossa Sari Peltonen ja Ari Enroth käyvät ajankohtaiset tulokset läpi. Tilaa maksuton video tästä linkistä.

 

 

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.