Kerääjäkasvi näyttää onnistuvan syysrukiin alla

06.09.2017

Pirkanmaan Ymppi-hanke tekee toista vuotta yhteistyötä mouhijärveläisten isäntien kanssa havaintokokeiden merkeissä. Keväällä kylvettiin kaistoihin italian raiheinän eri lajikkeita eri siemenmäärillä syysrukiin, kauran ja ohran alle.

Raiheinää kylvettiin syysruislohkon pintaan huhtikuun lopulla. Kylvös tehtiin lumikuuron alle ja kylmä sää jatkui pitkään, mutta ilmeisesti kosteutta oli riittävästi ja raiheinä lähti kasvuun. Kylvö kiekkovantailla antanee kuitenkin varmemman tuloksen kuivemmissa olosuhteissa.

Kevätkesällä havainnoitiin vain vähän hentoa raiheinää sakeassa ruiskasvustossa, mutta elokuun lopussa ennen puintia kerääjä kasvoi tasaisesti ja elinvoimaisesti rukiin alla. Lakopaikoissa ja ajourissa raiheinä pyrki kasvuston päälle ja paikoin se myös tähki. Vahvan ruiskasvuston kanssa italian raiheinä tuskin pystyi kilpailemaan, eikä siitä ollut mainittavaa haittaa rukiin puinnissa elokuun viimeisellä viikolla.

Kostea kesä suosi kerääjän kasvua kevätviljoissa

Kevätviljoissa kerääjän kasvu näytti kesäkuun lopussa uhkaavankin hyvältä, koska kosteutta oli hyvin saatavilla. Nyt ennen puintia näyttää kuitenkin siltä, että rehevät kevätviljakasvustot eivät kärsi raiheinän kilpailusta, mutta heikommissa kasvustoissa kerääjä kasvaa viljan rinnalle. Siksi onkin tärkeää saada vilja onnistumaan hyvin. Toisaalta, jos satokasvi menee pieleen, kerääjäkasvi kerää ravinteita ja parantaa kasvukuntoa aukkopaikoissa.

Jos vilja on laossa tai italian raiheinä kirii sen kasvussa, kasvuston kuivuminen puintikuntoon viivästyy ja puinti hankaloituu. Toisaalta pystykasvustossa ja hyvällä kelillä viljan puintikosteuden on havaittu olevan jopa alempi kuin ilman raiheinää. Fakta myös on, että aluskasvi kuivattaa maaperää ja märkinä syksyinä pellon kantavuus paranee.

Viiden kilon siemenmäärä hehtaarille näyttää tänä vuonna riittävän hyvin. Kostea kasvukausi on pitänyt siitä huolen. Olosuhteet ja pelto vaikuttavat kuitenkin paljon. Viljelijän onkin tärkeää tehdä havainnot kerääjäkasveistaan, jolloin sopivat siemenmäärät ja tekniikat löytyvät vuosien mittaan.
 
Hyvä kerääjä ei kilpaile eikä talvehdi

Yksivuotisten raiheinälajikkeiden syyspainotteinen kasvurytmi sopii kerääjälle, mutta toisaalta lajikkeet on jalostettu tuottamaan rehusatoa. Siksi ne näyttävät kasvavan kosteina vuosina satokasvin alla liiankin rehevästi.

Havaintokoevuosina on todettu italian raiheinän myös talvehtivan, mikä näkyy viljalohkoilla tähkiä muodostavina tuppaina tänäkin kesänä. Käytännössähän talvehtiminen lisää torjunnan tarvetta. Mouhijärvellä talvehtimisen osalta ei ole onnistuttu havaitsemaan lajikekohtaisia eroja. Luken tutkijan, Hannu Känkäsen mukaan talvehtimisesta on saatu koeruuduilla samansuuntaisia tuloksia seitsemästä eri lajikkeesta, vaikka talvenkestävyydessä onkin havaittu eroja.

Kerääjän kylvö vasta kevätviljan oraalle antaa satokasville kilpailuedun, mutta toisaalta lisää työtä, jollei se onnistu esim. luomutilan rikkaäestyksen yhteydessä. Aikainen kevätkylvö syysviljan oraalle näyttäisi myös onnistuvan, kun kosteutta on riittävästi.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Rahat riittämään!
    Helppoutta ja onnistumisia talouden, markkina-, ja tukiriskien hallintaan.