Kerääjäkasvikokeiden havaintoja lokakuussa

12.10.2016

Mouhijärven havaintolohkoilta 6.10.

Syksy on suosinut kerääjäkasviksi kylvettyä raiheinää puintien jälkeen. Juha Rauvan kauralohkolla kauran kylvön alle hajakylvönä kylvetty raiheinä on satokasvin kasvua ja korjuuta ajatellen liiankin rehevää. Sen sijaan riviin kylvettynä pari viikkoa myöhemmin kuuden kilon siemenmäärällä kaura sai sopivasti etumatkaa ja raiheinänkin kasvu näyttää hyvältä. Kuuran sulaessa heinä osoittautuu tumman vihreäksi, mikä kielii typenotosta. Kuoppatesti osoittaa, että yksivuotinen raiheinäkin tuottaa 10-15 senttiin ulottuvaa, tiheää, joskin hienoa juuristomassaa.

Lohkon reunalla pohdittiin viljelijän kanssa kovasti kustannustehokkainta ja parasta tapaa kylvää kerääjä satokasvin sadontuoton kuitenkaan kärsimättä kilpailusta.

Matti Purasen ja Timo Jaakkolan vehnälohkoilla kokeillaan italianraiheinälajikkeista Barmultraa ja Turgoa. Samalla havainnoidaan siemenmäärien (5 ja 10 kg/ha) vaikutusta kasvuun ja kilpailuun.

Jaakkolan lohkolla kerääjäkasvi on kylvetty vasta juhannuksen jälkeen myöhään kylvetyn vehnän oraaseen sähkötoimisella keskipakokylvökoneella. Myöhäisestä kerääjän hajakylvöstä huolimatta raiheinäkasvusto on puinnin jälkeen kirinyt ja peittää nyt riittävän kattavasti pellon pintaa siitäkin huolimatta, että kylvökone näyttäisi jakavan siementä reilummin keskelle ja heittävän sitä kylvöksen laitamille. Vielä ennen vehnän puintia kerääjä oli hentoa ja matalaa.

Myöhäinen kylvö (5-7 kg/ha) saattaa olla riski riittävän kasvuston aikaansaamiseksi, mutta tänä kesänä menetelmä toimi hyvin; kylvön jälkeen kosteutta oli riittämiin ja liikaakin.

Purasen lohkon yläreunassa havaintolohkojen erot näkyvät kuulaassa syysauringossa. Kerääjän kylvö on tehty vehnän kylvön yhteydessä heinänsiemenlaatikosta. Vanha rehutyypin Barmultra näyttää aavistuksen rehevämmältä kuin Turgo; myös 10 kilon siemenmäärä on tuottanut runsaampaa kasvua kuin 5 kg/ha. Pienemmällä siemenmäärällä kylvetyt kasvustot ovat kuitenkin aivan riittäviä.

Luken Hannu Känkäsen jaHannu Känkänen ja Sari HIltunen tutkimassa maan rakennetta. kasvintuotannon asiantuntijat Ritva Tolpan kanssa päätämme, että loka-marraskuun taitteessa otamme typpinäytteet havaintokaistojen muokkauskerroksesta siinä toivossa, että saamme lisätietoa kerääjäkasvin kyvystä sitoa typpeä ja mahdollisesti siirtää sitä seuraavalle kasville. Keväällä teemme havaintoja raiheinän ei-toivotusta talvehtimisesta; osan havaintokoealasta viljelijät muokkaavat jo syksyllä.

teksti palvelupäällikkö Sari Hiltunen

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.