Maakuntien Parhaat -laatumerkin juhlavuosi huipentui

22.11.2013

Maakuntien Parhaat -laatumerkki juhli 20-vuotisjuhlavuottaan näkyvästi Suomen Kädentaidot -messujen yhteydessä Tampereella viime viikonloppuna. Yhtäjaksoisesti merkin perustamisvuodesta 1993 mukana olleita pioneeriyrittäjiä palkittiin perjantaina Juhlalavalla järjestetyssä tilaisuudessa. Samassa tilaisuudessa julkistettiin myös uusia Maakuntien Parhaat -merkkituotteita. Merkkitoimintaa esiteltiin koko messujen ajan omalla osastollaan tapahtuman Deli-osastolla. Lisäksi useita Maakuntien Parhaat -merkin omaavia yrityksiä oli mukana messuilla omilla osastoillaan.

”Otetaan ennakkoluuloton idea, lisätään kotimaisia raaka-aineita, sopivasti tinkimätöntä työtä ja nokare intohimoa. Maustetaan mielikuvituksella. Vaalitaan hellyydellä ja lisätään merkki laadusta,” siinä kiteytettynä tasan 20 vuotta käytössä olleen Maakuntien Parhaat -laatumerkin olemus ja arvopohja.

– ProAgria Keskusten Liitto aloitti laatutyön maaseudun pk-yritysten kanssa 20 vuotta sitten vuonna 1993. Tärkeä osa työtä oli luoda toimintatapa, jolla laadukkaasti toimivat yrittäjät pystyvät erottautumaan markkinoilla ja kehittämään toimintaansa tavoitteellisesti, kuvaa ProAgria Keskusten Liiton palveluryhmäpäällikkö Hannu Heikkilä merkkitoiminnan käynnistymistä.

Tampereen Kädentaidot ja Deli -messujen yhteydessä järjestetyssä juhlassa oli ilo ja erityinen syy muistaa neljää Maakuntien Parhaat -yritystä. Heille kaikille on myönnetty Maakuntien Parhaat -merkin käyttöoikeus ensimmäisten joukossa päivämäärällä 8.10.1993, mistä lähtien yritykset ovat yhtäjaksoisesti olleet Maakuntien Parhaat -toiminnassa mukana. He edustavat suomalaisen maaseutuyrittäjyyden kärkeä.

1. Iloranta Oy, Hauho, Kanta-Häme

Iloranta on matkailualan yritys, mikä tarjoaa monipuolisesti maatilalomia, leirikouluja sekä juhla- ja kokouspalveluja niin yksityisille, yrityksille kuin monille erityisryhmillekin. Pimeitä syyspäiviä voi piristää nauttimalla lämpimästä, kodikkaasta ilmapiiristä, herkullisesta lähiruoasta, monenlaisesta liikunnallisesta ohjelmasta ja savusaunasta. Hemmotteluhoidot ja makoisat unet Omenatarha-hotellissa kruunaavat päivän! Ilorannan maatilamatkailuhistoria juontaa juurensa aina 30 -luvun lopusta alkaen.

– Laatutyötä tehdään asiakkaiden kanssa yhdessä ja asiakkaita varten.  Laatutyön ansiosta asiakkaiden on helpompi tulla vieraaksi ja he saavat paremmin suunniteltuja ohjelmia, sujuvampaa huolenpitoa ja entistä parempaa ruokaa.  Voimme välittää vieraistamme yhä paremmin ja niinpä heitä onkin jo neljännessä polvessa, kertoo Ilorannan yrittäjä Leena Haavisto pitkäkestoisen laatutyön merkitystä yritykselleen ja erityisesti sen asiakkaille.

2. Koivulan Kotijuustola, Muhos, Pohjois-Pohjanmaa

Koivulan Kotijuustola valmistaa oman tilan maidosta Koivulan Makiaa Juustokeittoa sekä uunijuustoa. Tuotteet ovat erityisen tunnettuja ja käytettyjä Oulun talousalueella. Yritys myy myös ns. tinkimaitoa eli käsittelemätöntä lehmänmaitoa. "Kun maistat Koivulan Makiaa Juustokeittoa, tunnet kesä maun talvenkin keskellä. Kun kuuntelet hiljaa – kuulet käen kukkuvan kesäisessä koivulehdossa."

– Laatutyö on erittäin tärkeää meidän yrityksellemme, sillä juustolassa käsitellään hyvin herkkää maidosta valmistettua tuotetta. Pitkäjänteinen ja jatkuva laatutyö takaa myös tuotteen tasalaatuisuuden kuluttajalle, sanoo Koivulan Kotijuustolan yritystoiminnan käynnistänyt Aarre Pitkänen.

3. Maalaiskartano Pihkala Oy, Kestilä, Pohjois-Pohjanmaa

Maalaiskartano Pihkala on myös matkailualan yritys. Valikoimissa on monipuoliset palvelut, maaseutulomat, juhla, kokous- ja ateriapalvelut sekä erilaisia ohjelmapalveluja.

4. Taidekäsityö Simo Lappi, Pielavesi, Pohjois-Savo

Yritys valmistaa perinteisellä käsityötaidolla puu- ja päretuotteita. Yrittäjä Simo Lappi on myös levittänyt tätä käsityötaitoaan järjestämällä koulutuksia ja työnäytöksiä eri puolilla Suomea. Hänen tuotteittaan on myös viety Eurooppaan ja aina Japaniin saakka. Yrityksen tuotetarjontaan kehitetään myös kokoajan uusia tuotteita, joissa puu ja päre kauniisti yhdistyvät.

Uusia tuotteita liitettiin merkkituoteperheeseen

ProAgria Keskusten Liitto myönsi kotimaisuudesta ja laadusta kertovan Maakuntien Parhaat -laatumerkin Suomen Kädentaidot messuilla neljän yrityksen uusille tuotteille. Merkin käyttöoikeus myönnettiin pirkanmaalaisen Herkkujuustolan PunaHeidi -juustolle. Asiantuntijaraati kiitteli juuston kaunista ulkonäköä. PunaHeidin aromin kuvattiin olevan aito ja siinä maistuvat luonnolliset puhtaat maut.

Niin ikään Pirkanmaalla toimivan Raija Asunnan kaikille marjajauheille, -hilloille ja -mehuille myönnettiin Maakuntien Parhaat -merkin käyttöoikeus. Raati kiitteli Raija Asunnan marjatuotteiden laajaa makuvalikoimaa ja erityisesti hillojen runsasta marjaisuutta. Tuotteet ovat kuin parhaimmillaan muistoja mummin keittiöstä.

Kangasniemeläisen Vavesaaren tilan luomuruisnäkkäri sai myös merkin käyttöoikeuden. Raatia ihastutti näkkärin erinomainen, rapea rakenne, sekä tuotteen kaunis muoto. Kiitosta saivat myös Vavesaaren tuotepakkaukset, jotka ovat omiaan vahvistamaan laadusta tuotemielikuvaa.

Merkkituoteperheeseen liittyy myös Kauhajoen Laatuleipureiden valmistama naurisleipä. Tämä herkullinen leipä vei raadin asiantuntijoiden sydämen. Leivässä maistuu reilusti ja nimen mukaisesti nauris. Kotimaisten juuresten esiin nosto tällaisessa tuotteessa ihastuttaa.

Kaikki merkkioikeuksia saaneet yritykset ovat jo pitkän linjan laatumerkkiyrittäjiä, jotka täydentävät tuoteperheitään säännöllisesti uusilla Maakuntien Parhaat -merkkituotteilla.

Maakuntien Parhaat on vaativin kotimaisuusmerkki, koska se edellyttää korkean kotimaisuusasteen lisäksi hyväksyttyä laatujärjestelmää sekä tuotteiden ja palveluiden hyväksyntää asiantuntijaraadeissa. ProAgria Keskusten Liitto on myöntänyt laatumerkkejä jo vuodesta 1993 alkaen yhteensä 394 kappaletta. Tänä vuonna Maakuntien Parhaat -laatumerkki viettää 20-vuotisjuhlavuottaan. Merkkiä voi hakea kotimainen matkailupalveluihin, elintarvikkeisiin tai käsitöihin erikoistunut pk-yritys. 

Kuvassa vasemmalta: Peter Döring/Herkkujuustola, Taina Laitinen/Vavesaaren tila, Tanja Mäki-Jouppi/Kauhajoen Laatuleipurit ja Raija Asunta.

Lisätietoja

Kirsi Mutka-Paintola, Maakuntien Parhaat -tuotevastaava

puh. 040 579 6330, kirsi.mutka-paintola@proagria.fi

 

www.maakuntienparhaat.fi

www.facebook.com/maakuntienparhaat

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.