Maan rakenteessa ja kuivatuksessa kasvukunnon avaimet

28.09.2016

Madot ja juuret voivat pelastaa tiiviinkin maan

Pellolta löytyy Pirkanmaalle tyypillinen hietainen muokkauskerros ja sen alta kova savinen pohjamaa. Vaikka muokkauskerroksessa ilmenee kerroksellisuutta ja tiivistymiä, vedenjohtavuus on hyvä; mittauksen mukaan n. 30 cm tunnissa. Vesi painuu nopeasti ojastoon eikä jää lätäköinä pellon pinnalle. Selitys löytyy pohjamaasta, jonka kastelierot ovat rei´ittäneet tehokkaasti. Reikiä löytyi useita 10x10 cm:n alalta. Lierot viihtyvät, koska ruokaa on riittävästi. Lohko on ensimmäisen vuoden apilalla ja viljelykierrossa on ollut kolmevuotisia nurmia. Juuriston tekemää työtä voisi vielä tehostaa vaihtamalla puna-apila tunkeutumiskykyisempään sinimailaseen lohkoilla, joilla se viihtyy.

 

Ensiapua jankkurista?

Pellolla on kokeiltavana myös Evers Grassland-jankkuri, jolla voidaan murentaa tiivistynyttä kyntöanturaa mekaanisesti. Terän syvyyttä säädetään kohdalleen kuoppatestin perusteella. Testi nimittäin paljastaa tarpeen ja tiivistymän esiintymissyvyyden. Keli ja pelto ovat sopivia, koska maa on kuivaa ja lohkolla on hyvin kasvava ensivuotinen nurmi. Jatkaessaan kasvuaan apilanurmi toivottavasti vakauttaa jankkurilla murennetun anturan. Parhaimmillaan toimenpide nopeuttaa veden imeytymistä ja juurten kasvua eikä nurmikaan näytä vaurioituvan.

 

Salaojaa syntyy suunnitelman mukaisesti

Kylätalo Myrskyä vastapäätä olevalla lohkolla on käynnissä salaojitustyö. Savon Salaojan aurasalaojakone asentaa uutta imuojaa ja perässä seuraa tela-alustainen sorayksikkö, joka täyttää ryömässä olevaa sorasuppiloa. Lohkolla on päädytty perinteiseen, n 8-10 sentin suojasoraan ja tämä lisäksi tehdään sorasilmiä 5-7 m välein, koska aukealla on haastavia notkokohtia. Salaojakoneen hytissä seurataan kamerasta reaaliaikaisesti putken asettumista moitteettomalla tavalla kaivantoon.

 

 

Tukea ojitushankkeelle

Elystä kerrotaan, että salaojituksen investointitukea on haettu vilkkaammin kuin aikaisemmin. Hyvä uutinen on myös, että hakumenettelyä on kevennetty; liiketoimintasuunnitelmaa ei enää tarvita. Avustusprosentti on 35 %.; lisätietoja Mavin sivuilta. Vähintään kahden tilan yhteiseen tai ojitusyhteisön hallinnoimaan peruskuivatushankkeeseen voi hakea myös avustusta. Avustuksen perustaso on 40 % mutta tätä voidaan korottaa vielä 20 % jos kohteessa on vaativia erityistoimenpiteitä.

Huuhtelulla toimivuutta ja ikälisää

Ruoste ja tukkeumat aiheuttavat ongelmia erityisesti eloperäisillä mailla. Myös liettyminen ja kasvien juuret voivat aiheuttaa toimintahäiriöitä. Ojastot suunnitellaan ja rakennetaan nykyään siten, että kokoojaojat ja imut voidaan tarvittaessa huuhdella, mikä lisää ojaston toimintavuosia ja ehkäisee viljelyä haittaavia märkyysongelmia. Kapeessa kokooja- ja imuojan huuhtelu onnistui hyvin Homburgin huuhtelulaitteella yhden miehen ja apurin voimin.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.