Varmuutta sekä ratkaisumalleja luomulammas- ja vuohitiloille

29.09.2015

Mediatiedote 29.9.2015
ProAgria Keskusten Liitto

Lampaiden ja vuohien luonnonmukaisen tuotannon hyvät toimintatavat -oppaaseen on koottu luonnonmukaisen tuotannon tavoitteita, yleisiä ohjeita ja parhaita toimintatapoja. Opas sisältää ohjeita eläinaineksen, olosuhteiden, ruokinnan ja rehustuksen, laiduntamisen ja laidunrehun kehittämiseen. Lisäksi oppaassa on hyviä toimintatapoja katraan hoitoon, lampaiden käsittelyyn ja karitsojen kasvatukseen. Opas antaa käytännön vinkkejä luomuun liittymisestä sekä tuo esille toimintatapoja luomutuotannossa jo mukana oleville. Uusi opas julkaistaan 29.9.2015 ja se on luettavissa proagria.fi –sivuilta, tästä linkistä.

Lammas- ja vuohituotannossa jo 15 % kaikista tiloista luomussa

Lammastalous on yksi nopeimmin kehittyvä ja kasvava maatalouden tuotantosuunta. Vuonna 2014 luomulampaita ja -vuohia oli yhteensä noin 21 000 kpl. Ammattimaisista (yli 100 uuhta) lammastiloista on luomutuotannossa tällä hetkellä noin 45 %. Alan nousuun ovat vaikuttaneet mm. lähi- ja eettisesti tuotetun ruuan kysynnän kasvu sekä ekologisen tuotannon arvostaminen. Luomu- ja lähiruoka-ajattelu sopii hyvin lammastiloille ja linkki esimerkiksi Reko-lähiruokarinkien kautta kuluttajaan on lyhyt.

– Lampaanlihan suoramyynti tarjoaa mahdollisuuden saada omalle tuotteelle ja työlle lisää kannattavuutta. Suoramyynnissä on toimijan haettava omalle tilalle sopiva toimintamalli, mitään yleispätevää tapaa ei ole. Kannattavuuslaskelmien teko ja omien tuotteiden hinnoittelu on vaativaa työtä, jossa muuttuvien kustannusten jatkuvaseuraaminen on tärkeää. Tärkeintä on huolehtia lopputuotteen laadusta niin, että kuluttaja saa tuotteen, jonka olisi jatkossakin valmis ostamaan, kertoo lammasasiantuntija Satu Näykki ProAgria Länsi-Suomesta koko työryhmän puolesta.

Oppaan tavoitteena on helpottaa lammas- ja vuohitilojen siirtymistä luomuun ja lisätä niiden määrää Suomessa. – Lammas- ja vuohitilan näkökulmasta luomutuotantoon siirtymisellä voi saada enemmän katetta työlleen. Tavoitteellinen menekin edistäminen vaatii kuitenkin pitkäjänteistä työtä tiloilla. Lihatuotannon kasvun lisäksi on oleellista saada markkinoille hyvää ja laadukasta lihaa myös tarjontahuippujen ulkopuolella, toteaa Näykki.

Panostaminen eläinten hyvinvointiin  kannattaa

Oppaaseen on koottua paljon tietoa mm. sairauksien ennalta ehkäisyyn, joka on luomussa tärkeää. Eläinten hyvinvointi on osa luomutuotannon etiikkaa. Hyvinvointiin ja olosuhteisiin liittyvät konkreettiset investoinnit ovat satsaus tuotannon tehostumiseen. – Hyvillä olosuhteilla pyritään mahdollistamaan lajin luonnonmukaista käyttäytymistä, mikä vähentää eläinten stressiä ja pitää yllä hyvää vastustuskykyä. Olosuhteiden lisäksi liikunta, ulkoilu ja lajille ominaiset rehut auttavat eläintä pysymään terveenä. Lampaat tarvitsevat kunnon rehut kasvaakseen. Vanha uskomus, että lammas elää pelkällä pyhällä hengellä, ei ole enää nykypäivää, kertoo Näykki.

Luomutuotannon hyvät toimintatavat -opassarja kaikkien hyödynnettävissä

– Luomutuotannon hyvät toimintatavat -opassarjan tavoitteena on hyvien tuotanto- ja toimintatapojen kokoaminen, jotta tiloilla on helpompi siirtyä luomutuotantoon, tehostaa jo olemassa olevaa luomutuotantoa sekä karsia turhia kustannuksia, kuvailee kehityspäällikkö Marja Suutarla ProAgria Keskusten Liitosta opassarjan hyötyjä.

Hyvistä toimintatavoista kertovien oppaiden sarjassa on nyt julkaistu Luonnonmukaisen Naudanlihantuotannon hyvät toimintatavat, Luomusikatuotannon hyvät toimintatavat, Luonnonmukaisen maidontuotannon hyvät toimintatavat sekä luonnonmukaisen rehuviljan ja valkuaiskasvien tuotannon hyvät toimintatavat -oppaat.

Lisätietoja:

Satu Näykki, lammasasiantuntija, ProAgria Länsi-Suomi, 043 825 1225, satu.naykki@proagria.fi

Marja Suutarla, kehityspäällikkö, ProAgria Keskusten Liitto, 040 721 0598, marja.suutarla@proagria.fi

Oppaiden rahoituksesta on vastannut maa- ja metsätalousministeriö. Oppaat voi ladata osoitteesta: www.proagria.fi/luomu

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.