Viljan hintalaskuri rullaa netissä

06.09.2013

ProAgrian ajankohtainen nettipalvelu kotoisen viljan myyjälle ja ostajalle on Viljan hintalaskuri. Sen avulla pystyy laskemaan viljan rehuarvon mukaisen hinnan. Palvelu on koettu käytännölliseksi ja helpoksi käyttää. – Viljan tilojen välisen kaupan lisääntymisen myötä on tällaisella laskurilla kysyntää. Laskuri on syntynyt käytännön tarpeesta ja päivittäin laskurilla käy eriä laskemassa 500–800 viljelijää, kertoo palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta.

ProAgria Keskusten Liiton Farmarin pörssi -verkkopalvelu helpottaa tilojen välistä rehukauppaa. Palvelussa voi seurata rehuviljojen ja nurmirehujen kysyntää ja tarjontaa sekä tehdä omia osto- ja myynti-ilmoituksia. – Nyt kun viljojen hinnat ovat laskusuunnassa, kannattaa tarjota viljaa tilojen välisen kauppaan, varsinkin jos vilja on myytävä varastotilojen rajallisuuden takia. Rahti- ja kuivauskustannusten säästöjen kautta on mahdollisuus saada molemminpuolista hyötyä, listaa Peltonen.

Viljan hintalaskuri löytyy ProAgrian nettisivuilta. Ohjeistusta laskurin käyttöön ja yleisesti tilojen väliseen rehukauppaan on koottu Agronetin ja Farmarin pörssin sivuille. Laskurin toiminta perustuu rehuarvon huomioimiseen hinnoittelussa. Rehuarvon mittarina toimii hehtolitrapaino. Hehtolitrapainoltaan painavampi vilja on rehuarvoltaan kevyempää parempi. Tämän merkitys yksimahaisten eläinten ruokinnassa on suurempi kuin märehtijöillä. Rehuarvo on määritetty viljalle, jonka kuiva-ainepitoisuus on 86 %, mikä tarkoittaa viljan kosteutta 14 %. Mikäli viljan kosteus poikkeaa tästä, laskuri tekee kosteuskorjauksen ilmoitetun kosteusprosentin mukaan.

Viljan hinnan perusteena voidaan käyttää markkinatietoa, joka julkaistaan esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuudessa tai toimijoiden nettisivuilla, kuten www.vyr.fi.

Laskuri ei suoraan sovellu viljan pystymyynnin hinnoitteluun, koska siinä ei oteta huomioon viljelystä ja kuivauksesta syntyneitä kustannuksia, sanoo Peltonen. Nämä tulee huomioida hinnoittelussa erikseen, ja ohjeistus niihin löytyy Agronetista ja Farmarin pörssistä. Laskuria on suunniteltu täydennettävän tulevina vuosina uusilla ominaisuuksilla, esimerkiksi rehuvehnällä ja sen valkuaispitoisuuden huomioonottamisella hinnoittelussa.

Lisätietoja:

Sari Peltonen, palveluryhmäpäällikkö, ProAgria Keskusten Liitto, 020 747 2447, sari.peltonen@proagria.fi

Agronet                                         www.agronet.fi

Farmarin pörssi                          www.farmarinporssi.fi

Viljan hintalaskuri                     http://www2.proagria.fi/viljan_hintalaskuri/laskuri.html

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.