Nurmiryhmät Alppien lumoissa

Länsi-Suomen nurmiryhmät yhdessä muutaman muunkin alueen viljelijän kanssa vierailivat Alpeilla Itävallassa ja Italiassa viiden päivän ajan tutustuen alueen karjatalouteen ja nurmituotantoon. Ajoimme bussilla Etelä-Saksasta Itävallan ja Gardajärven alueen kautta Italian Lombardiaan. Reissumme varrelle osui konetehtaita, tyypillisiä alppitiloja vuoristossa sekä tehokkaasti johdettuja suuria maitotiloja Italiassa. Pääsimmepä vierailemaan myös viinitilalla ja Cremonan kansainvälisessä karjanäyttelyssä.

Haimme ja saimme tietoa ja kokemuksia maito- ja lihatuotannon tavoista ja tuloksista monipuolisesti. Korkealla Itävallan vuoristossa lumituiskussa oli helpompi samaistua viljelijän yrityksen asioihin, kuin Italian auringon alla. Itävallassa kiehtovaa oli mm. laadun korostaminen lihantuotannossa, tilateurastus ja suoramyynti tiloilta. Nurmirehun ja laidunniittyjen hyödyntäminen oli hienosti suunniteltu yhteen vuoden kierron kanssa niin, että ruokintakustannukset jäivät minimiin. Kiinnostavaa oli myös kuulla, kuinka koko kylä vastaanottaa karjaa vuorilta syksyn saapuessa ja kuinka sinimailasen valkuainen ja kasvuvoima pellolla hyödynnetään tehokkaasti viljelyssä ja ruokinnassa.

Italiassa kohtasimme mieleenpainuvan tilan johtajattaren, joka pyöritti 450 lypsylehmän tilaa selkein sävelin ja kysyttäessä niin pellon kuin navetankin asioita, kertoi meille mikä on tämän osa-alueen tavoite ja nykytila. Työväki teki käytännön työt, mutta hän tiesi tarkalleen, kuinka halusi ne tehtävän. Kiinnostavaa oli kuulla myös mm. sinimailasen viljelykäytännöistä kuivalla seudulla sekä korkeatuottoisten karjojen maissi-mailas-soija-puuvilla-olki -aperesepteistä. Kahdeksan rehuntekoa kasvukauden aikana tuntui jo kaukaiselta ajatukselta suomalaisten korvissa.

Italian puolella tiloilla oli myös halu tuottaa uusiutuvaa energiaa. Myytävästä sähköstä saadaan suurempi hinta kuin tilalle ostettavasta sähköstä maksetaan.  Toisella vierailutilalla tuotettiin aurinkosähköä noin 750 000 kwh vuodessa , josta 55% meni myyntiin . Toisella tilalla taas sähköä tuotettiin lannan kaasuista siten, että lieteen sekaan laitettiin vain pilaantuneet rehut ja kuivalanta. 300 lehmän ja 120 nuorkarjan lannasta saatiin näin 900 000 kwh sähköä josta myytiin 95%.

Peltojen vuokrataso oli Itävallassa ja Italiassa suuruusluokkaa 1000-1300 euroa/ha, joskin satotasokin oli Suomea selvästi korkeampi. Maan saatavuuden hankaluus sekä maidon hinta puhututtivat joka tilakohteessa. Oli innostavaa olla reissussa porukan kanssa, jolla oli positiivinen ja utelias asenne matkassa mukana.

Lue lisää kokemuksistamme ProAgria Länsi-Suomen nettisivuilta: Länsi bloggaa; http://www.proagria.fi/blogit/196

Bloginkirjoittanut nurmen huippuasiantuntijat Anu Ellä ja Jarkko Storberg, ProAgria Länsi-Suomi

 

 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa