Keltakukkia ja tervaheiniä – rikkakasvit esillä benchmarking-pienryhmissä

”Mikä tuo on? Onko tuo joku uusi kasvi? Tämän minä tiedän! En ole tällaista ennen nähnyt, tämä on kyllä joku tuttu kasvi, mikä sen nimi on… keltakukkia kaikki.”  Voikukka, lutukka, peltokanankaali, hatikka, pelto-orvokki, juolavehnä, niittyleinikki…. rikkakasvien valikoima on laaja. Pohjois-Savon Nurmet nousuun nurmiryhmissä on pureuduttu alkukesästä nurmien tiheyteen ja täydennyskylvön merkitykseen sekä tietysti rikkakasveihin.

Kasvien tunnistaminen on ensi arvoisen tärkeää, jotta osataan valita oikea kasvinsuojeluaine. Rikat valtaavat aukkoiset nurmet, joten kasvinsuojelu yhdessä täydennyskylvön kanssa auttaa parantamaan rehun laatua. 

Tunnistaminen alkaa jo varhaisessa vaiheessa. Pelloilla kannattaa kierrellä eri vaiheissa kevättä. Esimerkiksi peltokanankaalin kanssa ollaan pahasti myöhässä, jos se tunnistetaan vasta kukintavaiheessa. Silloin siihen tepsii vain kitkeminen – ruiskutukset toimivat sen ruusukevaiheessa.

Rikkakasvien tunnistaminen on kiehtovaa, ellei jopa koukuttavaa puuhaa, ja benchmarking ryhmissä siihen voidaan pureutua asiantuntevan porukan avulla. Jokainen voi esittää kysymyksiä ja saada niihin vastauksia.

Nurmiryhmiä toimii eri puolella Suomea ja rikkakasvit on yksi monista kiinnostavista teemoista. Jos kiinnostuit nurmiryhmistä, kysy lisätietoja oman alueesi nurmiasiantuntijoilta!

 

ps. tunnistatko sinä kuvassa olevat kasvit?

 

Kirjoittaja:

Paula Antikainen

ProAgria Pohjois-Savo

Työterveyshuollon ja benchmarkkauksen asiantuntija

040 673 9465

paula.antikainen@proagria.fi

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

joulukuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

Muualla blogeissa