Kanadan emolaitumilla tarjoillaan nuorta nurmea

Kanadalaisilla tiloilla on hauska tapa ottaa vastaan vieraat kaukaa merien takaa. Kun tervehdykset on sanottu, tai joskus jopa ennen tervehdyksiä, ollaan jo itse toiminnassa. Kuten Tim Priorin laitumilla, jossa olimme muutama minuutti saapumisemme jälkeen jo keskellä nautojensiirto-operaatiota. Hei mitä kuuluu, hauska tutustua, nyt siirretään hiehot.

Nautojen siirto onkin Timin erityisalaa. Hänellä on erikoistunut maatalouskauppa Brussels Agri Service, joka myy kaikkea mahdollista aitauksiin ja karjan managementtiin liittyen. Sekä tuotteita että osaamista. Kotitilallaan kaupan vieressä hän näyttää asiasta kiinnostuneille, kuinka aitaustekniikat toimivat käytännössä. Ja meitähän se todella kiinnosti!


 
Timin taktiikkana oli kaistalaidunnus, jossa kukin lohko jaettiin vielä pienempiin puolen-yhden päivän annospaloihin. Näin naudat söivät tehokkaasti aina tuoretta nurmea ja muut palaset pääsivät heti syötön jälkeen kesälomille. Lepo mahdollisti mailasen ja keltamaitteen säilymisen pitkässä nurmikierrossa. Laitumet olivat 15-17 v ikäisiä ja edelleen täynnä nurmikasveja. Tosin voikukkaakin näkyi. Koko ruokinta perustui nurmeen, jopa sen uhalla että kasvuaika oli normaalia hieman pitempi. Tim halusi kasvattaa lihaa nurmesta, ja näyttää nurmen voiman.