Millainen on hyvä konehankinta?

Koneketjuja ja koneita hankittaessa pitää olla selvillä visio siitä, miten tilan toiminta tulee kehittymään tulevaisuudessa.  Laajeneeko toiminta? Ulkoistetaanko töitä urakoitsijoille? Ollaanko luopumassa tai vähentämässä tuotantoa?

Työkoneissa, joiden käyttötunnit jäävät tilalla vähäiseksi on aina kannattavampaa ostaa palvelu urakoitsijalta, jos sellainen on saatavilla. Toinen vaihtoehto on tehdä yhteistyötä samanlaisessa tilanteessa olevan lähistön tilan kanssa. Tilan toiminnoissa, jotka eivät ole yrityksen ydintoimintoja, on lähes aina edullisempaa ostaa palvelu ulkopuolelta kuin tehdä työ omalla koneella. Esimerkiksi lypsykarjatiloilla viljankylvöä ei voi pitää ydintoimintona, koska kylvettävät pinta-alat ovat pieniä kokonaispinta-alaan nähden.

Tärkeintä ei ole omistaa koneita, vaan saada tarvittava työ tehdyksi

Pääsääntöisesti tilan koneista traktoreihin tulee eniten käyttötunteja ja niihin sitoutuu paljon pääomia. Kotieläintiloilla tuorerehun korjuuketju on myös arvokas. Kasvinviljelytilojen sadonkorjuukoneista esimerkiksi puimuriin sitoutuu paljon pääomaa. Ydinprosessien koneita tai koneketjuja hankittaessa vain harvalla tilalla rahoitus järjestyy suoraan kassasta. Konehankintoihin joudutaan monesti hankemaan ulkopuolista rahoitusta, sanoo Huhtala. Koneliikkeet tarjoavat rahoitusta erilaisten rahoitusyhtiöiden kautta, mutta näiden rahoitusvaihtoehtojen maksuajat ovat suhteellisen lyhyitä. Pankeista saatava rahoitus on yleensä edullisinta, jos rahoitusvaihtoehtoja verrattaessa otetaan huomioon kaikki syntyneet kulut.

Riskit selville ennen konekauppoja

Uusien ja nykyaikaisten koneiden ja koneketjujen hankintaan liittyy enemmän riskejä kuin ennen. Koneissa on enemmän elektroniikkaa, sähköisiä hallintalaiteita ja ne ovat monimutkaisempia kuin ennen.

Konehankinta on silloin onnistunut kun tilan tuotantokustannukset tuotettua myytävää yksikköä kohden ovat pienentyneet. Tämä on voinut johtua työn nopeutumisesta, laadun paranemisesta (korkeampi hinta) tai tuotantopanosten tarkemmasta hyväksikäytöstä. Hyvä kone on sellainen, jonka osto ei viiden vuoden päästä harmita.

Kiinnostaako koneinvestointi? Ota yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut