Onnistu maatilayrityksen sukupolvenvaihdoksessa kanssamme

Valmistautuminen maatilan sukupolvenvaihdokseen on syytä aloittaa jo useita vuosia ennen ajateltua vaihdosajankohtaa. Näin taataan riittävästi aikaa onnistuneen vaihdoksen toteuttamiseen, kun lähdetään valmistelemaan omaisuuden siirtoja, asumista, jatkajan koulutusta, eläkkeelle siirtymistä ja vaihdokseen liittyvää verotusta. Jatkajalle on tarpeen myös varata riittävästi aikaa sitoutua tilapidon jatkamiseen. Tulevan yrittäjän on hyvä päästä mukaan suunnittelemaan tilan kehittämistä jo aikaisessa vaiheessa. Tavoitteenahan on, että maatila voisi olla juuri se paikka, jossa jatkaja oman elämäntyönsä tekee.

Sukupolvenvaihdoksessa

  • suunnittelemme sukupolvenvaihdoksen ehdot
  • laadimme luonnos- tai luovutuskirjan tai vuokrasopimuksen
  • tarvittaessa teemme nuorten viljelijöiden aloitustukihakemuksen sekä
  • haemme lahjaverotuksen ennakkoratkaisun.

 

PÄÄTÖKSISTÄ SUUNNITTELUN KAUTTA SUKUPOLVENVAIHDOKSEEN

 

Suunnittelussa otamme huomioon jatkajien ja luopujien tarpeet ja mahdollisuudet ja jatkajan sisarusten oikeudet ja verotus- ja luopumistukijärjestelmän sekä aloitus- ja investointituet.

Sukupolvenvaihdossuunnitelmasta saat kannattavuus- ja maksuvalmiuslaskelmat sisältävän elinkeinosuunnitelman, jota voit käyttää  nuorten viljelijöiden aloitustukihakemuksen ja investointitukihakemuksen liitteenä.

Maatilan sukupolvenvaihdoksen toteuttamista voidaan tukea erilaisin järjestelyin. Isoilla karjatiloilla vaiheittainen sukupolvenvaihdos ja siihen liittyvä yhtymävaihe, on toimiva tapa yritysomaisuuden siirtoon seuraavalle sukupolvenpolvelle.

Sukupolvenvaihdosta toteutettaessa voi miettiä myös yrityksen pitkän tähtäimen strategiaa muun muassa mahdollista yhtiöittämistä ajatellen.

Lisätietoa antavat oman alueesi omistajanvaihdos- ja SPV-asiantuntijat.

 

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut