Ruokinnan ohjausta kasvavan tilan tarpeisiin

Sirpa ja Juhani Jurmu (kuva Marjo Posio)
Sirpa ja Juhani Jurmun automaattilypsypihatossa märehtii tyytyväinen ja tuottava karja. Aktiivisen ruokinnan ohjauksen avulla kotoinen rehu on otettu hyötykäyttöön ja kukin lehmä lypsää parhaan tuotantokykynsä mukaan.
 
Pudasjärven Sarakylässä sijaitsevalla Leililän tilalla parin vuoden takainen pihattoinvestointi tuplasi karjamäärän ja yli kaksinkertaisti peltoalan. Hyvin suunniteltu oli tässäkin tapauksessa puoliksi tehty, niinpä elämä uudessa on saatu nopeasti raiteilleen. ”Jo toisen vuoden aikana lehmät lypsivät noin 600 000 litraa, mikä oli asetettu uuden tuotantorakennuksen tavoitteeksi. Kun iso investointi on ajettu sisään, haluamme nyt keskittyä ruokinnan hienosäätöön ja tuloksen tekemiseen”, Jurmut pohtivat.
 
He paneutuivat oman tilansa kannalta tarpeellisiin ruokintavaihtoehtoihin yhdessä maitotilaneuvojansa, ProAgria Oulun Sirkku Kaijalan kanssa. Mukana oli myös kotieläinagrologi Tiina Karlström, joka toi pohdintaan valtakunnallisen huippuosaajan näkökulmaa. 
 
Jurmujen valinta ruokinnan ohjaukseen Kasvu-paketti, joka tuntui sopivalta investoineelle ja tuotantoaan kasvattavalle tilalle.
 

Hyvää säilörehua

 
Leililän tilalla karjan ruokinta perustuu hyvään säilörehuun. Jurmut ovat tyytyväisiä uuteen pihattoon hankittuun mattoruokkijaan, joka varmistaa, että karjalla on riittävästi ruokaa ympäri vuorokauden.
 
”Muun muassa karjahavaintojen ja kuntoluokituksen avulla ruokintaa on tarkennettu ja säädetty. Ellei tiedä, mitä tekee, samalla ruokinnalla toinen lehmäryhmä lihoo ja toinen laihtuu”, Juhani Jurmu pohtii.
 
Tarkennettu seosrehuresepti merkitsee hänen laskelmiensa mukaan tilalle merkittäviä säästöjä vuodessa. Rehut käytetään tehokkaasti hyväksi ja tiiviin seurannan ansiosta hintamuutoksiin osataan reagoida ajoissa.
 
Tiina Karlströmin muistisääntö ruokintatyylistä riippumatta kuuluu: hyvän säilörehun rinnalla yhdellä väkirehukilolla pitäisi saada kolme kiloa maitoa. Ellei näin ole, kannattaa rehustus ja eläinten syöntitaso tarkistaa. 
 
Tilan 65 lypsylehmän keskituotos on tällä hetkellä 9 700 kiloa ja lähenee pikku hiljaa uutta pihattoa edeltävän ajan lukemia, yli 10 000 kiloa.
 

Vaihtoehtoja eri tarpeisiin

 
ProAgrian KarjaKompassi on palvelukokonaisuus, joka yhdistää tilan maidon- ja rehuntuotannon, ruokinnan ja talouden. Palvelut on kehitetty yhteistyössä suomalaisen kotieläintutkimuksen kanssa.
”Karjan ruokinnan ohjaukseen tarjoamme vaihtoehtoja kunkin tilan tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Nykytuotannolla jatkavan, lisätuottoa tavoittelevan tai investoivan ja tuotantoaan kasvattavan tilan tarpeet ovat erilaiset”, Taivalkosken ja Koillismaan maitotilojen kumppanina työskentelevä Sirkku Kaijala sanoo.
 
Ruokinnansuunnittelu onnistuu, kun säilörehu on analysoitu, tuotosseurantatiedot ovat ajan tasalla rekisterissä ja ruokinnan onnistumista eli rehujen lypsättävyyttä on arvioitu vähintään yhdellä, mutta mielellään neljällä päivälaskelmalla, jotka kertovat ruokinnan onnistumisesta tässä ja nyt.
 
”Nettiohjelmat mahdollistavat laskelmien ja raporttien tekemisen toimistolla, jolloin asiakkaan luona voidaan keskittyä navettakäyntiin ja keskusteluun.”
 

Lisätietoa

ProAgria Oulu, kotieläinagronomi Virpi Huotari, 0400 786 933, virpi.huotari@proagria.fi

ProAgria Kainuu, maitotilakehittäjä Minna Tanner, 040 572 3197 minna.tanner@proagria.fi

ProAgria Lappi, kotieläinneuvonnan vastaava Kaisu Risto, 040 526 9868, kaisu.risto@proagria.fi
 
 

Jaa

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.