Ruokinta-asiantuntijan vinkit rasvapitoisuuden nostoon

Ruokinnanasiantuntija tuntee lehmän fysiologian ja biologian. Hän tietää, mitä lehmä tarvitsee voidakseen hyvin ja tuottaakseen. Kuva: Pia Kekkonen

Kokonaisuus ratkaisee

Yhtä tekijää muuttamalla ei päästä parhaaseen tulokseen, vaan on tarkasteltava kokonaisuutta: eläinaines, rehut, ruokinta ja olosuhteet.

Hyvä säilörehu tuottaa tuloksia

Ruokinnassa suurin merkitys on hyvällä ja oikeaan aikaan korjatulla säilörehulla. Siinä on sopiva sulavuus, hyvin kuitua ja kivennäiset oikeassa suhteessa.

Rehuja oikeassa suhteessa

Karkearehun laadun parantaminen vaikuttaa enemmän kuin väkirehumäärän lisääminen. Oikeasta väkirehuruokinnasta kertoo mittarina valkuais-rasvasuhde, jonka pitäisi olla 1,1 – 1,4. Toinen hyvä mittari on maidon urea.

Kuituja sopivasti

Ruokinnasta saatavan kuidun alhainen tai korkea määrä voi estää maidon pitoisuuksia.

Ruokinta tasapainoiseksi

Rehujen analysointitiedoin ruokinta voidaan suunnitella optimaaliseksi. Rehukomponenttien muuttuessa pitää analyysitiedot päivittää ja muuttaa tarvittaessa suunnitelmaa.

Stressitilanteet vähäisiksi

Lehmä reagoi myös ulkoisiin tekijöihin. Muutokset oloissa, tekijöissä ja tekemisissä stressaavat ja vaikuttavat maidontuotantoon.

Vasikan hoitoon panostusta

Jalostussuunnitelma valuu hukkaan, jos vasikan hoitoon ja ruokintaan ei panosteta. Oikeanlaista ruokintaa tarvitaan koko kasvuiän.

Hyödynnä asiantuntijoita

ProAgrian asiantuntijat yhteistyössä auttavat maidontuottajaa löytämään oikeat ratkaisut tuottaa enemmän ja parempaa maitoa sekä parempaa nurmirehua sekä kehittää eläinten hyvinvointia. 
 
Marko Kiiveri
ruokinnan asiantuntija
ProAgria Etelä-Suomi

Jaa

Referenssit

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut