Toimintamuodon muutos vaatii aina oman aikansa

Siikajoen Karinkannassa sijaitseva Pietolan tila on toiminut osakeyhtiömuodossa pian vuoden. Kokemus osoitti, että toimintamuodon muutokseen kannattaa varata aikaa.

Karinkannan Säärenperässä naudanlihaa tuottava Pietolan tila muuttui yhtymäksi vuonna 1999, jolloin Jari-Pekka Pietola otti vanhempiensa rinnalla tilasta puolet haltuunsa. Vuonna 2010 tila siirtyi kokonaisuudessaan hänelle ja samoihin aikoihin tilakauppojen kanssa alkoi myös yhtiöittämisen valmistelu.

”Kun päätös tilan toimintamuodon muutoksesta syntyi, kesti yli puolitoista vuotta ennen kuin tila alkoi toimia osakeyhtiönä. Kiireellä tätä ei voi tehdä, vaan vuosi vierähtää helposti”, hän sanoo.

Jari-Pekka Pietolan kumppanina toimintamuodon muutosta valmisteli piiriagrologi Jouni Sassali, Pietolan tilan pitkäaikainen talousneuvoja.  ”Yhtiöittämisen järkevyyttä on aina syytä puntaroida tarkasti laskelmien ja verosuunnittelun avulla. Yhtiömuoto on aina tila- ja yrityskohtainen asia. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toimi toisella. Hyödyt ja haitat on syytä selvittää perusteellisesti.”

Riskien hallintaa ja helpotusta verotukseen

Pietolan tilalle toimintamuodon muutos kuitenkin sopi. Keskeinen yhtiöittämiseen vaikuttava tekijä on verotus, kuten monella muullakin isolla maatilalla. Tämän vuoden alusta osakeyhtiöiden veroprosentti laski 26:sta 24,5 prosenttiin.

Osakeyhtiömuodossa yrityksen käyttöön voi jäädä enemmän tuloa alemman verotuksen kautta ja esimerkiksi lainojen lyhentäminen onnistuu silloin nopeammin kuin vaikkapa yksityisenä maataloudenharjoittajana. Yrittäjä toimii osakeyhtiössä itsekin palkkatyöntekijänä, jolla on säännölliset tulot, joilla yksityistalous hoidetaan.

”Toimintamuodon muutoksessa yrityksen oma arvo siirtyy edellisestä kirjanpidosta sellaisenaan osayhtiölle samoilla tasearvoilla tai alkuperäisillä hankintahinnoilla. Yritykselle pitää muodostua nettovarallisuutta, jotta se voi toimia osakeyhtiönä.  Toimintaansa laajentaneet ja investoineet tilat tarvitsevat vakaan rahoituksen ja verotuksen taloutensa perustaksi”, Jouni Sassali sanoo.

Kun osakeyhtiön nettovarallisuus kasvaa, yrittäjä voi saada enemmän tuloistaan pääomatuloina osinkojen muodossa.

Pietolan Tila Oy:n toimintamuodon muutoksessa keskeiset yhteistyökumppanit ProAgrian lisäksi olivat pankki, lakiasiantuntija, verottaja, Mela ja ELY-keskus ja maataloussihteeri.

”Verottajalta tarvittiin ennakkopäätöksiä, jotka kuitenkin tulivat harmillisen hitaasti. Päätöksen tultua, tilanne oli saattanut jo elää ja muuttua”, Jari-Pekka Pietola muistelee.

Myös riskien hallinta on tärkeä tekijä, kun osakeyhtiömuotoa mietitään. Pietolan tilalla tavoitteena on siirtää yksityistalous kokonaisuudessaan pois osakeyhtiöstä ennen pitkää. Jo nyt asuinrakennus on osakeyhtiöstä erillään.

Urakointipalveluja ja tilojen yhteistyötä

Pietolan Tila Oy sai alkunsa vuonna 1982, jolloin Jari-Pekka Pietolan vanhemmat ostivat siikajokisen autiotilan haltuunsa. Pietolan tila tunnetaan talkkunastaan, jota valmistetaan edelleen lihantuotannon ohessa.

Ensimmäiset emolehmät tilalle tulivat 1990-luvun alussa. Niistä ja luonnonlaitumista luovuttiin vuonna 2007, jolloin tila aloitti nykyisen lihantuotannon. Pietolan tila on osakkaana viiden tilan yhteisessä Karinnuotta Oy:ssä, välikasvattamossa, josta kaikki sonnit tulevat tilalle.

”Se on ollut hyvä ratkaisu ja yksinkertaistanut tilan toimintoja”, Jari-Pekka Pietola sanoo.

Liki tuhat eläintä tarvitsee tilaa ja peltoalaa. Vuonna 2007 tilalle rakennettiin kaksi uutta navettaa. Peltoa on raivattu alusta saakka ja tätä nykyä peltoalaa on vuokramaineen viljelyssä noin 400 hehtaaria.

”Kylvöt, ruiskutukset ja puinnit on ulkoistettu urakoitsijalle. Rehun teemme kolmen tilan yhteistyönä. Sekä tuetut että maksulliset omituspalvelut ovat ahkerassa käytössä.”

 

Jaa

Blogikirjoitukset

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.